49 PÄIVÄÄ H-HETKEEN

Otsikon mukaan, nyt on vain 49 päivää siihen hetkeen, kun kauden avauskilpailun perjantain ensimmäinen vapaa harjoitus pärähtää käyntiin. Ja mikä vielä parempi, niin Barcelonan talvitestit alkavat jo 24.2. eli vain 23 päivän kuluttua. Aika nopeasti tuo off-sesonki sitten, jälleen kerran, meni.

Kaikenlaisia asioita on talven aikana puhuttu ja tehty. Selvimmät muutokset nähdään autoissa, kun moottorinkatteen päältä häviävät hain eväät ja heti niiden takaa vapisevat t-siivet. Iso muutos on HALO-turvakaaren ilmestyminen osittain ohjaamon päälle. Sitä on monen toimesta kritisoitu ”tyhmän” näköisenä, mutta kyllä sen puolestapuhujiakin on ollut useita, mm. Mika Häkkinen ja Sebastian Vettel. Ei kai turvallisuuteen satsaaminen ole tyhmää, kunhan F1-autoista ei yritetä tehdä tankkeja?

Viikonlopun formaatti säilyy entisellään. Perjantaina kaksi 90 minuutin harjoitusta, lauantaina 60 min harjoitus ja aika-ajo ja sitten sunnuntaina kilpailu. Alkamisaikoihin on tullut pientä säätämistä ja ainakin Euroopassa ajettavat kilpailut alkavat tällä kaudella 15.10 eikä 14.00 kuten aikaisemmin. Tällä muutoksella Liberty Media haluaa ojentaa kätensä televisioyhtiöiden suuntaan, jotka pitävät muutosta mainostajien saamisen kannalta erittäin arvokkaana. Kisojen alkamisajankohta heijastelee sitten myös muihin viikonlopun ajojaksojen aikoihin. Kokonaisuutena pikku juttu. Hieman lämpötila-datat eri radoilla menevät uusharkintaan, mutta toivottavasti sekin vähän sekoittaa pakkaa.

Stroll ja Sirotkin 2018
Lance Stroll ja Sergei Sirotkin

Seuraavat viikot ovat sitten varsinaisia ”selitysviikkoja”, jolloin kaikki yhdessä ja jokainen erikseen arvioi omia ja muiden mahdollisuuksia alkavassa sarjassa. Hallitseva maailmanmestari, Lewis Hamilton on nimennyt kolme pahinta vastustajaansa, McLaren pomo, Zac Brown, uskoo mahtitallin paluuseen aivan kärjen tuntumaan, Mercedes puolestaan uskoo, että Ferrarin moottoreista saadaan jo 1000 heppaa irti ja keltanokka Sergei Sirotkin uskoo Williamsin olevan nyt ”aikaisempaa aggressiivisempi”. Jaa sitä mukaa kun ajopäivät lähestyvät jutut tulevat koko ajan värikkäämmiksi. Ensimmäinen paluu arkeen tapahtuu sitten 24.2. alkavissa neljän päivän testeissä. Silloin paskan jauhaminen loppuu ja kaikki näemme miten tallit ovat uudet autonsa rakentaneet.


Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas

Testit ajetaan jo perinteiseen tapaan Katalonian moottoriradalla, Barcelonassa. Pieni yllätys voi talleja odottaa siinä mielessä, että kyseinen rata saa parhaillaan, kauttaaltaan, uutta päällystettä. Rengasvalmistaja Pirelli tiedostaa tilanteen, mutta ei voi tehdä asialle mitään, sillä uusia renkaita valmistetaan jo täyttä päätä. Toisaalta Pirelli kyllä tuntee kaikkien muiden ratojen pinnat hyvin, mutta on toki vähän outoa, että talven ainoa testirata on jotakin muuta kuin mihin tallit ovat tottuneet. Jospa se sekoittaisi vähän pakkaa, niin hyvähän se vain olisi. Ainakin minun mielestäni.

Kausi 2018 on ensimmäinen kokonaisuus kun entisen ”F1-tirehtöörin”, Bernie Ecclestonen, kädenjälkeä emme enää näe. Joidenkin mielestä suuri vahinko, mutta onneksi enemmistön mielestä hyvä asia. Mihin suuntaan F1-sarja kokonaisuudessaan liikkuu uuden omistajan, Liberty Median, ohjauksessa, selviää paremmin vasta myöhemmin. Sillä on edessä kasa ongelmia, joiden ratkominen ei tule olemaan helppoa. Aikaa tosin on ja uuden johdon itseluottamus on ainakin tätä kirjoitettaessa edelleen vahva. Siltä pohjalta on hyvä ponnistaa.

Jätä kommentti